Personal tools
log in | join | help
Sections

Station BLÜ by Blouin Tardif

by LiveModern Webmaster last modified Jan 04, 2012 02:18 AM
Editorial Rating: 1 2 3 4 5
Average Rating: 1 2 3 4 5 ( 0 votes)
by Marni last modified Oct 25, 2011

Station BLÜ is a heavenly resort complex on the outskirts of the Charlevoix region of Québec, bordering a river. Designed by Blouin Tardif Architecture-Environnement, the site is comprised of three pavilions that house a steam bath, sauna, massage areas, hot and cold pools, plenty of relaxation spaces and a restaurant. The architectural challenge was to [...]




 

 

Station BLÜ by Blouin Tardif

Station BLÜ is a heavenly resort complex on the outskirts of the Charlevoix region of Québec, bordering a river. Designed by Blouin Tardif Architecture-Environnement, the site is comprised of three pavilions that house a steam bath, sauna, massage areas, hot and cold pools, plenty of relaxation spaces and a restaurant. The architectural challenge was to highlight nature and integrate the necessary components of the spa through clean, contemporary architecture that respects the environment.

Station BLÜ by Blouin Tardif

To unify the grouping of pavilions, Blouin Tardif sheathed them in black-colored wood in various grades, which lend random texture while referring to the local vernacular.

The structures each have large openings and terraces that cut across them. Their positioning forms a pathway that highlights the exterior surroundings, that of the resort’s outdoor facilities and the natural landscape beyond. As one passes from one pavilion to the next, there’s the sense of being on stage as a player in the greater natural world.

Station BLÜ by Blouin Tardif

Station BLÜ by Blouin Tardif

Station BLÜ by Blouin Tardif

Station BLÜ by Blouin Tardif

The interior spaces are uncluttered in order to allow the natural landscape to claim the starring role. The restaurant’s large banquette and the steam bath mark the only use of bright colors.

Station BLÜ by Blouin Tardif

Station BLÜ by Blouin Tardif

Station BLÜ by Blouin Tardif

The entrance is marked by a walkway that cuts through the east wall of the main building. When visitors enter the building, the high ceilings and picture window work to project them into the exterior landscape and countryside.

Station BLÜ by Blouin Tardif

Photos by Stéphane Groleau.


Share This: Twitter | Facebook | Discover more great design by following Design Milk on Twitter and Facebook.
© 2011 Design Milk | Posted by Marni in Architecture | Permalink | No comments

 

 

 
 
 

Website migration, maintenance and customization provided by Grafware.