Personal tools
log in | join | help
Sections

Apartment Transformation: Brotherly Love in Barcelona

by LiveModern Webmaster last modified Dec 31, 2014 01:04 AM
Editorial Rating: 1 2 3 4 5
Average Rating: 1 2 3 4 5 ( 0 votes)
by Christine Chang Hanway last modified Dec 30, 2014

Two brothers living halfway around the world from each another, one in Hong Kong and the other in London, wanted to create a shared vacation house in Barcelona, the city where they grew up. They bought a tall ceilinged piano nobile apartment in the Gothic Quarter of Barcelona with a distinctive—and challenging—design feature: a triangular floor plan. In need of a solution that would make the most of their apartment's geometry, they hired  David Kohn Architects  of London. The firm responded with a big move: They removed all the interior walls to create one large corner room as a shared living space. But the brothers still needed separate bedrooms and bathroom areas. Nonplussed, the architects maximized the double-height space and fit these in efficiently along the perimeter of the room. And to avoid confusion, they created a complex, 25-color triangular tile pattern on the floor that maps out private as well as shared space, thereby mitigating any sibling rivalry. Photography by Jose Hevia Blach via Yatzer . Above: After removing the interior walls of the apartment, the architects created separate bedrooms in furniture-like boxes in each leg of the triangular space. At this end, the box houses two bedrooms—a guest bedroom on the lower level and a bedroom for one of the brothers on the upper level. The encaustic floor tiles were manufactured by Mosaics Martí , supplier of tiles to Antoni Gaudí, and are predominantly green in this section of the apartment. Above: The bedrooms are just big enough for sleeping. Above: Built-in wooden louvers can be opened or closed according to sleep requirements. Above: The apartment's front door opens onto a brass-glazed entry with a balcony on top. The upper bedroom and its accompanying bathroom behind the gray door are accessed from the balcony. Above: To differentiate between the brothers' private spaces, the tile pattern is graded in color from green at one end to red at the other. Above: The two-story wooden bedroom unit works like a miniature building within the apartment. Above: The wood-lined interiors create cozy sleeping chambers. Above: An overall look at the apartment, viewed from the balcony. (The third leg of the triangle is reflected in the mirror at the apex of the room, where the dining table sits.) Metal shelving extends from the balcony, providing library-like storage for books. Above: The other brother's bedroom sits above the kitchen, and it too has a balcony that leads to its own bathroom. The floor tiles in this area are predominantly red. For more ideas on tiled backsplashes, see Patchwork Tiles: 11 Mix-and-Match Ideas . Above: The moveable stairs to this bedroom also function as library stairs. Above: The dining room table, placed at the apex of the apartment, appears to be twice as long in the mirror's reflection. Above: In the shared spaces, the reds and greens in the floor tiles are more evenly mixed. Above: The distinctive triangular form of the apartment building recalls the Flatiron building in New York City. Above: A diagrammatic sketch of how the colors in the tile floor change gradually across the apartment. Image by David Kohn Architects. For more Catalan design, see Midcentury Modern in Barcelona and Let There Be Light: A Pair of Flats in Barcelona Transformed . And on Gardenista, visit A Tiny Glass Studio in Barcelona . N.B: This post is an update; the original appeared on September 4, 2014, as part of The Organized Life issue. More Stories from Remodelista Steal This Look: A Library Loft in Barcelona Sunny Side Up: A Victorian Makeover in Melbourne In the Kitchen with Skye Gyngell, London's Chef du Jour




 

 


 

 

 
 
 

Website migration, maintenance and customization provided by Grafware.