Personal tools
log in | join | help
Sections

A Tax Agency Transformed: Restaurant Usine in Stockholm

by LiveModern Webmaster last modified Jun 11, 2015 01:04 AM
Editorial Rating: 1 2 3 4 5
Average Rating: 1 2 3 4 5 ( 0 votes)
by Margot Guralnick last modified Jun 10, 2015

We've been following Swedish interior designer Richard Lindvall 's work since he concocted a Stockholm Bistro that Doubles as a Museum . His latest trick? Usine, a modern French restaurant invented in a Stockholm building that had been occupied by the Swedish Tax Agency, and prior to that a sausage factory. Lindvall took the space back to its origins—usine means "factory" in French—playing with a vocabulary of humble materials recast as a luxe new rendition of industrial chic. Photography by Mikael Axelsson ; styling by Em Fexeus . Above: The 2,000-square-foot space, formerly a warren of tiny rooms, underwent a yearlong transformation. It's now a combination bistro, bar, and cafe. Shown here, the main restaurant with marble-topped tables, bistro chairs, and industrial pendant lighting. (Find industrial lighting sources here , including Rubn of Sweden  and Trainspotters in the UK.) Above: A corner that Lindvall describes as having "an orangerie feeling" features old garden furniture, an olive tree, and an outsized industrial pendant light. Above: Usine showcases a high/low materials palette, from galvanized steel to cognac leather and custom maple millwork. Above L: Stoneware plates with a textured glaze. Above R: Lindvall reports that 48 tons of concrete were used in the remodel—"not only for the floors but also to construct the two bars, reception desk, a large sofa table, and more."  Above: The bar area is lit by steel pendant lights and neon bars that draw the eye in. The footrests are made of iron piping.  Above: Cage-like perforated steel sheeting is used as a cornice over the bar. See  7 Favorites: Minimalist Brass Lights  for similar hat-shaped pendants. Above: A niche next to the bar is put to work as intimate seating: a custom raised leather banquette and Tolix stools. Above: The water station and shelf are built from Valcromat, a colored MDF, detailed with a vintage copper sink and modern copper tap.   Above: An expansive concrete trough sink in a multi-doored black-and-white bathroom. For more details, go to Usine .   More Stories from Remodelista Weekend Guide with Petite Passport: 5 Happening Spots in Historic Stockholm The Oyster Inn: Three Guest Rooms on a Remote Island in New Zealand Oaxen Krog & Slip: A Marine-Inspired Restaurant in Stockholm




 

 


 

 

 
 
 

Website migration, maintenance and customization provided by Grafware.