Personal tools
log in | join | help
Sections

Architect Visit: Rooms with a View and Maximum Storage Too

by LiveModern Webmaster last modified Oct 14, 2014 01:12 AM
Editorial Rating: 1 2 3 4 5
Average Rating: 1 2 3 4 5 ( 0 votes)
by Christine Chang Hanway last modified Oct 13, 2014

As architects, my husband and I have fantasies of building our own house one day. He has poetic visions of modernist, open, loft-like spaces with spectacular views. As for me, my visions are more prosaic: I dream of a house where every available inch is given over to integrated, built-in storage.  Happily the two aren't mutually exclusive, as evidenced by this newly built, modern family house in Bloemandaal, the Netherlands, by Amsterdam firm Paul de Ruiter Architects . Sited to preserve and appreciate the surrounding landscape, the structure has walls of windows to connect the rooms to the outdoors. Naturally lit, free-flowing spaces work best without clutter, and this is where the house's ingenious built-in storage steps in. The prosaic enabling the poetic—come and have a look.  Photography by Tim Van de Velde via ArchDaily .  Above: Built into the slope of a hill, both floors are glazed to enjoy the views of the surrounding dune landscape. The black sides of the second floor are made of WaxedWood , a sustainable timber. Above: The open space on the ground floor contains the kitchen, dining, and living areas, all enhanced by the uniformity of the polished concrete floor. The floor-to-ceiling glazing wraps around both corners and creates a direct connection to the outdoors, accessed by large-scale sliding doors framed in light oak. See Remodeling 101: Polished Concrete Floors for our guide on this Cinderella of flooring materials. Above: The kitchen cabinets and island form an anchor. Above: On the ground floor, open and closed storage made from veneered plywood forms a wall between the public, open areas and the smaller, private spaces. Above: The plywood wall extends out and serves as a backdrop for the living area.  Above: Sliding glass doors lead to the private quarters in the back. Above: A woodstove provides a hearth for the living area. The diagonal wall behind it shows where the house is built into the hill. Above: The back of the kitchen cabinets serve as a partition and as a surface for hanging posters. Above: Industrial galvanized metal stairs work well with the polished concrete floors.  Above: A skylight fills the stairwell with natural light. Above: On the second floor living area, a thick plywood wall houses a fireplace and also acts as a room divider. Above: The wall above the sofa provides an opportunity for shelving. Above: On the other side of the fireplace, cabinets and shelving can be hidden away via sliding doors. Above: In the master bedroom, the bed is integrated into the headboard and the thickness of the wall is used to create pockets of storage.  Above: In the children's room, a bed and desk (with nook space) are built out from the closet. Above: Below the entry level, the architects created a basement garage. Above: The house's layout is on full view at night. Above: The entry-level floor plan and surrounding greenery.   Above: The second floor. Above: A section of the house illustrates how the structure is built into the slope of a hill. Like the look of plywood interiors? The Unexpected Appeal of Plywood explains why. And learn the nitty gritty in  Remodeling 101: The Ins and Outs of Plywood . Over on Gardenista, discover more uses for plywood in Outbuilding of the Week: A Woodshed Transformed, Italian Style . More Stories from Remodelista Weekend Spotlight: Indoor/Outdoor Living with Chambers + Chambers Architects Expert Advice: 10 Tips for Transforming a Rental Bath The Perfect Studio Apartment, Budget Edition




 

 


 

 

 
 
 

Website migration, maintenance and customization provided by Grafware.