Personal tools
log in | join | help

Jury: A Cafe in a Converted Prison

by LiveModern Webmaster last modified Jul 31, 2015 01:03 AM
Editorial Rating: 1 2 3 4 5
Average Rating: 1 2 3 4 5 ( 0 votes)
by Margot Guralnick last modified Jul 30, 2015

Melbourne, Australia's former Pentridge Prison is now Pentridge Village, a housing and shopping complex with a cafe that's a celebration of economy—and design freedom. Photography by Martina Gemmola  via Biasol Design Studio. Above: The restaurant is the work of Biasol Design Studio  of Melbourne, who told us: "We wanted to bring life to the site and allow it to move on from its dark past." Working with a tight budget, they channeled that life by using plywood paneling and structural timbers inset here and there with playful triangles of color. Above: The triangular fretwork continues on the ceiling, which is hung with Nud Collection pendant lights with Plumen bulbs: see World's Most Stylish Light Bulb . Above: The custom tables and stools are also made of plywood. Greenery added throughout softens the angularity. Above: DIY idea: a wall pendant created with wooden pegs and extra-long cloth cording ending in a simple socket. (For more pendants sources, see our Design Sleuth posts on the Color Cord Company  and Wrk-Shp .) Three of the walls are concrete—the designers used an Australian product called Rockcote Above: The pastel palette is peppered with touches of black. Above: The restaurant sign is made of CNC-milled plywood backlit with LED lights.  Jury is in the Melbourne suburb of Coburg. Go to Social Experiment: 28 Posti in Milan to see an architect-designed restaurant fitted out by inmates. And, on Gardenista, go to  Orange is the New Green  to see a prison garden on Rikers Island.   More Stories from Remodelista Lord Stanley: SF's Prettiest New Restaurant? Silo in Brighton: A Zero-Waste Restaurant for the Future Expert Advice: Lyon Travel Guide, Design Edition






Website migration, maintenance and customization provided by Grafware.