Personal tools
log in | join | help
Sections

High-Style Sustainability in Spain

by LiveModern Webmaster last modified Jul 20, 2012 01:05 AM
Editorial Rating: 1 2 3 4 5
Average Rating: 1 2 3 4 5 ( 0 votes)
by Leilani last modified Jul 19, 2012

Two architects transform an abandoned stable on a rugged plot of land in Extremadura, Spain, into an off-the-grid hideaway with an urban edge. To minimize the impact on the unspoiled environment in the province of Cáceres, the architects/homeowners—and owners of the sustainability-focused design firm Ábaton in Madrid—reused the stone from the old stable to construct their remote family getaway. Reclaimed oak doors and ceilings and recycled-steel beams contribute to the weather-beaten farmhouse appeal, but inside, the design is closer to a modern warehouse loft. Concrete walls, limestone floors, and patinated railings are telltale signs of this aesthetic, as are the loft bedrooms (converted from the stable's original hay lofts) and minimalist kitchen (featuring a sleek countertop that extends into a dining room table). An interior courtyard and fountain pay homage to the home's power supply: with the help of wind turbines, wintertime energy is harvested from two mountain streams; in the summer, solar panels do the trick. "We're always trying to respect the environment by learning as much as we can from it," say the architects. A hinged barn door made of oak and steel. The portal perfectly frames the dining area. Concrete walls and patinaed steel railings contribute to the modern urban interiors; a mossy stone wall and babbling natural spring are rustic counterpoints. (L) A glass sldiing door opens the courtyard to the interior; (R) the dining table is actually an extension of the kitchen counter. The living room has views of the pool and the valley below. (L) The kitchen counter is also used as a breakfast bar and dining table; (R) a firewood storage alcove in the dining area. The bathrooms feature raw stone basins to reference the natural surroundings. A tall glass fissure in the stone wall provides a view of the courtyard fountain. The home's north entrance. The southern exposure of the house allows an all-day infusion of natural light. The pool is fed by the same streams that provide energy for the house




 

 


 

 

 
 
 

Website migration, maintenance and customization provided by Grafware.