Personal tools
log in | join | help
Sections

Louro in the West Village NYC

by LiveModern Webmaster last modified May 09, 2013 01:07 AM
Editorial Rating: 1 2 3 4 5
Average Rating: 1 2 3 4 5 ( 0 votes)
by Stacey Lindsay last modified May 08, 2013

Every design decision Zach Bliss made for Louro Restaurant was in haste. But the final look, which features clean lines, round edges, and gray and vanilla tones, has an undeniable serenity. Here's the story: Co-owners Didier Palange and Kiwon Standen decided they wanted to create something new in their West Village restaurant Lowcountry. They partnered with chef David Santos (who hails from acclaimed establishments Per Se and Bouley) and shut down the space for a mere two weeks in order to raise $25,000 on Kickstarter to reopen it as Louro . While raising the money itself was a grand feat, they also wanted to redo the entire space. So they turned to designer Zach Bliss . Having worked in production design, Bliss is experienced at working under tight time and budgetary constraints. For Louro, his goal was to open up and streamline everything.  "I needed a way to do things fast, clean, simple, and super e-fficient," he says. Drawing inspiration from Portuguese and Danish midcentury modern furniture, Bliss rid the space of any hard lines, employing soft chamfer edges, smoothing over the doorframe, and washing the walls in a warm gray and soft white. He added bespoke character with handcrafted chandeliers and several inventive DIY's. Do limitations breed creativity? Read on and you may be inclined to think so. For more information, visit Louro NYC . Above: "I wanted the new micro-seasonal menu to shine," says Bliss of his intention of a simple, streamlined interior. A chandelier inspired by Lindsey Adelman illuminates the space from above. Above: "Louro" is the Portuguese word for Bay Leaf, the botanical image that graces the wall. Bliss projected a painting on the empty space and had a local artist outline and sponge shade it. Photo by Alice Gao. Above: The mirrors behind the bar are framed in rusted steel. Bliss created a bar rail out of mahogany wood that allows the perfect amount of space for an elbow to rest. Photo by Alice Gao. Above: The space was cavernous, says Bliss, which inspired his idea of creating two-tone walls of gray and white. He painted the lower portion in a chalky gray and the top in an ivory tusk to give it an "opening-up sensation." To connect the dining space to the kitchen, he made the tabletops out of Ikea butcher block counter tops. Photo by Alice Gao . Above: A DIY for the books: To add interest to large blocks of wall space, Bliss designed bespoke bookshelves with a chambered edge (staying true to to the theme of soft corners and turns). He added context to the shelves with black and white photos he took of the interior of the NYC Public Library. (He manipulated the size of each photo and had Kinko's put them on matte board for reinforcement. He then completed the DIY project by rounding the edges so each photo fit perfectly inside the shelving units.) The final result often piques diners' curiosity. "People think they are books," he says.  Above: The warm and bustling interiors. Photo by Blaise Hayward . Above: Nary a hard edge can be found, even in the front lettering. Bliss softened a midcentury Portuguese font by taking the edge off the "L" letter. Photo by Katie Ett. Above: Zach leans against his pseudo library. Photo by Jad Magaziner . What are your favorite NYC jaunts? Let us know in the comments section below. (And visit our City Guide to see more of ours.)




 

 


 

 

 
 
 

Website migration, maintenance and customization provided by Grafware.