Personal tools
log in | join | help
Sections

lightBOX revealed: a photgraphic essay

by LiveModern Webmaster last modified Jun 22, 2012 01:07 AM
Editorial Rating: 1 2 3 4 5
Average Rating: 1 2 3 4 5 ( 0 votes)
by Mark Meyer last modified Jun 21, 2012

It's been a while since we posted any substantial pics of the lightBOX project. To remedy that we offer a little photographic tour of details and overviews of the main addition to the house and the backyard that is shared...




 

 

It's been a while since we posted any substantial pics of the lightBOX project. To remedy that we offer a little photographic tour of details and overviews of the main addition to the house and the backyard that is shared with the studio/carport documented elsewhere in the blog.

 

IMG_1014

 

A 3/4" x 1 1/2" bar stock continuous steel handrail sneaks by the window in the landing and turns to rise to the upper floor.

 

IMG_1013

 

North facing clerestories reflect light off of a blue painted wall and onto a white wall below them as the handrail rises to the landing before it swoops scross to lightly touch the wall.

 

IMG_1107

Looking back from the landing you find the translucent glass wall of the shower pushing up to the northern line of clerstories.

 

IMG_1016

 

The refelected blue of the stairwell can be seen from the bigROOM on the lower level beyond the kitchen and work island.

 

IMG_1109

 

The tinybathroom is visually expanded by a wall to wall horizontal strip mirror, blue mosiac tile, and the translucent glass wall and north facing clerestory in the shower.

 

IMG_1108

Looking down from the upper landing gives you an overview of the fully glazed south wall of the lightBOX and the translucent polygal western wall with its boxWINDOW overlooking the backyard.

 

IMG_1015

 

The double height space and significant amounts of varied natural light coming from multiple cardinal directions, compose a main living space in the bigROOM perfect for entertaining and growing of house plants.

 

IMG_1112

 

The boxWINDOW forms the terminating focus of the interior of the addition and serves to pull your view further into the backyard and towards the shared space between the addition and the studio/carport.

 

IMG_1097

 

From the back corner of the yard the familial relationship of the house addition to the studio/carport becomes apparent.

 

IMG_1096

 

The passive solar shading of the 6' overhang is evident on the Summer Solstice when the glass wall and the deck are pleasantly ensconced in shade.

 

IMG_1105

 

The familial resemblance between the two buildings can be clearly seen in the limited material palette and the shared details: cedar slat railings and screens, square tube handrails, snap-lock vertical metal siding, sliding glass doors, and shared roof and fascia details, as well as the rhythym of the 8' structural bays, with 3 1/2" wide structural members.

 

IMG_1106

 

The honest espression of the exposed structure forms a rigourous backdrop for the permeable wall that defines the boundary between interior and exterior living space.

 

IMG_1101

 

The structural rhythym and rhyme of materials and details create a harmonious stage for the day to day rituals of inhabitation.

 

IMG_1102

 

Materials and forms allow the changing light of the seasons to play across varied surfaces and call attention to its own transmutable nature.

 

IMG_1098

 

Interstitial and adjacent spaces make the most of the relatively small inner city lot. The addition and the studio/carport hug the sideyard setback line, opening up the backyard to the south and to the sun and providing a relatively blank back to the North, punctuated only by clerstories and utilities, creating a vertual service and access yard out of the required setback.

 

IMG_1104

 

Simple cedar slat screens and hogwire and square tube handrails make for an experiential ascent up the stairs from the shared gravel court between the buildings to the more private and removed cantilevered deck of the studio.

 

IMG_1099

 

Layers of pattern and texture abound in a limited palette of materials and details.

 

IMG_1100

 

Light filters through and reflects at even the most mundane of locations.

 

IMG_1103


 

 

 
 
 

Website migration, maintenance and customization provided by Grafware.