Personal tools
log in | join | help
Sections

miniHOUSE is moving along nicely

by LiveModern Webmaster last modified Mar 01, 2015 01:05 AM
Editorial Rating: 1 2 3 4 5
Average Rating: 1 2 3 4 5 ( 0 votes)
by designSTUDIO last modified Feb 28, 2015

What started out as a separate backyard studio, through the machinations of the sometimes labyrinthine permitting process, has become an "addition" to the existing house through the expansion of project scope to include a larger wrap-around deck and a connecting...




 

 

What started out as a separate backyard studio, through the machinations of the sometimes labyrinthine permitting process, has become an "addition" to the existing house through the expansion of project scope to include a larger wrap-around deck and a connecting screen porch. Other than the switch to pier and beam and the mirroring about the site of the floor plan, the project is substantially the same as conceived.

 

IMG_3459

A progress shot during framing shows the overall composition of the offset gable, knife edge cantilevered roof, covered porch deck, recessed headers, etc.

IMG_3345

Standard wood framing techniques were used, including 2x12 pressure treated floor framing utilizing joist hangers allowing for the minimization of concrete piers. Recessed LVL headers allow for floor to ceiling glazed openings at all the window and door locations.

IMG_3377

Huber's Zip System sheathing at walls and roof make for a fast and tight building envelope, even more so when combined when spray foam insulation.

IMG_3437

Offset gable trusses with a six foot cantilever complete the ensemble.

IMG_3570

A flat roofed section connects the new structure to the existing house and with the connecting deck allows for a screen porch to stitch the old and new together into a cohesive whole.

IMG_3572

Pre-finished soffit boards and large 8 foot by 8 foot sliding glass doors extend the relatively small conditioned space out into the yard, making the 375 square foot space live much larger than it's tiny footprint.

IMG_3607

Exposed trusses in the public area and a reclaimed wood clad utility core, add interest and warmth to the space.

IMG_3619

The metallic snap-lock skin of the is taughtly applied to the exterior, and features minimal expressed trim. Windows butt directly up under the eaves, soffits, and ceilings, to give greater emphasis to the connections from interior to exterior. The project is not only about providing much-needed additional conditioned space, but also about making a more useable back yard, even at the expense of making the back yard smaller.









 

 

 
 
 

Website migration, maintenance and customization provided by Grafware.